e-Privredni

A+ A A-

Najbolje novcem upravlja Erste Asset Management

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore prema vlastitim kriterijima dodijelilo je prošloga tjedna godišnje nagrade Top of Funds najboljim investicijskim fondovima i najboljem društvu za upravljanje investicijskim fondovima. 

U prošloj godini povećao se broj ulagača u investicijske fondove, rekao je.Tijekom 2016. godine više od 10.000 novih građana počelo je ulagati i štedjeti u investicijskim fodnovima. Prema podacima, na kraju prošle godine, više od 200.000 hrvatskih građana ulagalo je u investicijske fondove.

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK-u Hrvoje Krstulović izrazio je zadovoljstvo rastom broja građana koji štede i ulažu u fondove. 

Približavamo se EU i SAD-u

“Imovina hrvatskih građana u investicijskim fondovima lani je povećana za više od 20 posto te je na kraju godine premašivala osam milijardi kuna. Imovina u dugoročnim investicijskim fondovima (nenovčanim) porasla je pak za 59 posto. Ovi podaci upućuju na trend pristupa građana tržištu kapitala putem investicijskih fondova, čime se približavamo načinu štednje i dugoročnog ulaganja u razvijenijim zemljama EU-a i u SAD-u”, istaknuo je Krstulović.

U povodu Svjetskog dana investicijskih fondova, HGK u Hrvatskoj već treću godinu zaredom s Udruženjem društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK organizira niz edukativno-informativnih događanja radi podizanja svijesti građana o važnosti dugoročne štednje, a i podizanja razine financijske pismenosti, naglasio je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić. 

. “HGK će i dalje nastaviti pružati potporu Udruženju društava za upravljanje investicijskim fondovima koje okuplja 22 društva koja upravljaju 21 milijardom kuna u 121 investicijskom fondu”, dodao je Savić.

Nagrade u sedam kategorija

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, a po odabiru vlastitih kolega iz branše dobitnik godišnje nagrade Top of the Funds za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016. je Erste Asset Management, a nagradu je primio Miroslav Jurišić, član Uprave Društva.

Nagrada za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je PBZ Euro Novčanom fondu kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je primila fond-menadžerica Ozana Peršić. Auctor Cash kojim upravlja Auctor Invest dobitnik je nagrade za najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Petar Kutleša, član Uprave Auctor Investa. Nagrada za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je mješovitom fondu HPB Global kojim upravlja HPB Invest, a nagradu je preuzeo Boris Guljaš, predsjednik Uprave HPB Investa. Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je dioničkom fondu Erste Adriatic Equity kojim upravlja Erste Asset Management, a primio ju je Miroslav Jurišić, član Uprave Erste Asset Managementa.

Dobitnik nagrade za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je PBZ Bond fond kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je preuzeo fond-menadžer Marko Polić. Najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Fond Raiffeisen Dynamic kojim upravlja Raiffeisen Invest, a nagradu je primio Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen Investa. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb