e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Ubrzati primjenu eRačuna u Hrvatskoj

 

U Zagrebu je predstavljen Croatian eInvoicing B2A Exchange Project kojemu je strateški cilj promovirati i ubrzati primjenu eRačuna u Hrvatskoj između središnjih državnih tijela i poduzeća uključujući mala i srednja poduzeća, i to poboljšanjem postojećeg tehničkog i organizacijskog okruženja za elektroničke račune. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.104 eura od čega je 70 posto, odnosno 251.328 eura sufinancirala Europska unija kroz Instrument za povezivanje Europe odnosno Connecting Europe Facility – CEF. Koordinator projekta je bilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok su partneri bili Financijska agencija, HEP, Grad Pula te tvrtke mStart i IN2.

"Digitalizacija poslovanja gospodarskih subjekata i javne administracije, njezino rasterećenje i povećanje transparentnosti predstavljaju faktore rasta koji osuvremenjuju javnu administraciju i čine je učinkovitom te donose financijsku korist na ukupnoj gospodarskoj razini. Na razini Hrvatske projekcija ušteda uvođenjem eRačuna iznosi godišnje 1,4 milijarde kuna kroz period od pet godina", istaknula je pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivana Soić napominjući kako se uštede na razini Europske unije kreću oko 423 milijarde eura. Neki izračuni pokazuju kako se uštede po samo jednom elektroničkom računu mogu kretati u rasponu od pet do 20 eura. 

Iz Ministarstva ističu kako je stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta jedan od prioriteta i Europske komisije, što podrazumijeva uključivanje svih dionika digitalnog eko sustava u njegovo ostvarenje kako bi se stvorila jasna slika o transformacijskim procesima poslovanja. Prihvaćanje i razmjena elektroničkih računa u strukturiranom obliku relativno je niska u Hrvatskoj - tako je lani tek 9,95 posto poduzeća izdavalo elektroničke račune, dok je na razini Europske unije taj postotak bio 17,8 posto, no i on se razlikuje u pojedinim zemljama članicama. 

Bila sprema ili ne, Hrvatska će morati do studenoga 2018. godine koristiti eRačun u postupcima javne nabave. Naime, Direktiva europskog parlamenta i vijeća iz 2014. godine o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi gleda na elektroničku javnu nabavu kao na cjelovit proces koji počinje objavom nadmetanja, a završava plaćanjem računa, te u konačnici znači spremnost za prijam elektroničkioh računa za sve javne naručitelje, od središnjih državnih tijela do lokalne razine. Jednostavno rečeno, prihvaćanje računa u elektroničkom obliku od strane javnog sektora omogućit će lakše poslovanje svima koji rade s državom.

                                                                                                                          Ilijana Grgić

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb