e-Privredni

FOTOGALERIJA: ZBF 2018

A+ A A-

Interaktivna karta investicijskog potencijala

Hrvatska gospodarska komora predstavila je protekloga tjedna Interaktivnu kartu investicijskog potencijala po hrvatskim županijama koja potencijalnim ulagačima na jednostavan način pruža informacije o specifičnim gospodarskim i ulagačkim potencijalima pojedinih županija.

“Ova karta predstavlja digitalnu platformu putem koje potencijalni investitori mogu doći do informacija o potencijalima pojedinih županija, ključnim gospodarskim granama, dostupnosti radne snage prema stupnju obrazovanja, stopi nezaposlenosti, obrazovnim institucijama, broju stanovnika, prosječnoj plaći, prometnoj infrastrukturi, poduzetničkim zonama i drugim informacijama važnim za ostvarenje poslovne ideje”, rekao je predstavljajući ovaj projekt Hrvatske gospodarske komore njen potpredsjednik za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić. “Ovom interaktivnom kartom htjeli smo dati doprinos poticanju investicija koje utječu na podizanje stope BDP-a i, na kraju, boljitku života, tako da objedinimo sve podatke’’, rekao je Kramarić.

U Zagrebu dvije trećine investicija

Interaktivna karta nastala je kao odgovor na dosadašnji nedostatak centraliziranog i objedinjenog digitalnog prikaza informacija o određenim parametrima u Hrvatskoj, koje su investitorima od ključne važnosti pri donošenju odluka o ulaganjima. Analize Hrvatske gospodarske komore pokazuju također i nerazmjer između ulaganja u Zagreb, u kojem su završile dvije trećine svih investicija, i u neke hrvatske županije gdje su ulaganja gotovo zanemariva.

Direktorica Sektora za međunarodne poslove i Europsku uniju Hrvatske gospodarske komore Silva Stipić Kobali upozorila je kako Hrvatskoj nedostaje definirana ulagačka, kao i izvozna strategija. “Privlačenje investicija u proizvodni sektor trebao bi biti glavni cilj Hrvatske u idućem razdoblju. Ova karta upravo promovira Hrvatsku kao ulagački zanimljivu zemlju”, naglasila je Silva Stipić Kobali.

Kako kažu u Komori, jasno je da pomaci u ulaganjima postoje, no još se uvijek ne zna je li riječ o dugotrajnom trendu. Godina 2014. je prva godina u kojoj se vidi jasni skok nakon ulagačkog zatišja koje je nastupilo s gospodarskom krizom 2008. Pet vodećih zemalja iz kojih se ulagalo u Hrvatsku od 2003. do 2016. godine bile su: Nizozemska, iz koje je došlo 21,1 posto svih investicija, zatim Austrija sa 17,3 posto investicija, Nijemci su uložili 9,5 posto svih investicija, dok je iz Luksemburga došlo 7,3 posto, a iz Mađarske 7,1 posto investicijskog novca. U tom razdoblju najviše se ulagalo u bankarski sektor u koji je ušlo 23,8 posto investicija. U trgovinu na veliko uloženo je 9,1 posto ukupnog novca, u ostale poslovne djelatnosti 8,9 posto, a najmanje (3,3 posto) završilo je u hotelima i ugostiteljstvu. Ova interaktivna karta nije samo namijenjena potencijalnim ulagačima zainteresiranima za otvaranje poslova i ostvarivanje vlastitih poslovnih projekata u Hrvatskoj, nego i svim onima koji se bave promoviranjem Hrvatske kao zemlje poželjne za ulaganje i poslovanje. 

Krešimir Sočković

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb