e-Privredni

A+ A A-

Nastavak rasta industrijske proizvodnje EU

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u veljači na razini EU bila veća za 2,1 posto u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Time je nastavljen trend povoljnijih kretanja industrijske proizvodnje EU na godišnjoj razini koji kontinuirano traje od prosinca 2014. godine (27 mjeseci).

Takav pozitivan trend u promatranom razdoblju djelomično je rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije). S druge strane, inozemna potražnja (robni izvoz), nakon rasta u 2015., u posljednjih godinu dana bilježi blaga negativna kretanja (od veljače 2016. do siječnja ove godine -0,4 posto na godišnjoj razini). 

Promatrano po zemljama, prema podacima koji su dostupni za 24 zemlje EU, rast industrijske proizvodnje Unije u promatranome mjesecu rezultat je povoljnijih kretanja tog pokazatelja u gotovo svim zemalja EU izuzev Irske (-10 posto) i Francuske (-0,8 posto), gdje je zabilježen godišnji pad.

U prva dva mjeseca industrijska je proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku veća za 1,7 posto (u Hrvatskoj 3,2 posto veća) u odnosu na isto razdoblje 2016., ali i 5,4 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. 

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj od početka prošle godine raste bržom dinamikom u odnosu na prosjek EU, ali je razina hrvatske proizvodnje ipak 9,9 posto manja u odnosu na prva dva mjeseca 2008. godine.

"Ove godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje u Hrvatskoj za oko četiri posto, što je nešto brže od očekivanog rasta industrijske proizvodnje na razini EU. Ukoliko bi se ta dinamika u Hrvatskoj zadržala, tek bi 2019. bila prestignuta razina industrijske proizvodnje iz pretkrizne 2008. godine", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb