e-Privredni

A+ A A-

Todorić aktivirao Zakon o izvanrednoj upravi

Trgovačkom sudu u Zagrebu Koncern Agrokor u petak poslijepodne podnio je zahtjev za aktivaciju Zakona o izvanrednoj upravi sistemskih važnih kompanija, a o tome je javnost, prvi put od početka krize, izvijestio sam Ivica Todorić. To je istodobno bilo i njegovo prvo obraćanje javnosti od početka krize u Agrokoru.

“Želim vas obavijestiti kako je Uprava Agrokora, sa mnom na čelu, pokrenula proces aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Navedenu odluku donosim u uvjerenju kako je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva. Iskreno se zahvaljujem svim zaposlenicima, bliskim suradnicima i partnerima s kojima sam izgradio najznačajniju tvrtku u povijesti Republike Hrvatske. Svih sam ovih godina, pa i u posljednjim izrazito izazovnim trenucima, davao svoj maksimum kako bi osigurali stabilnost kompanije, kako bi sačuvali više od 60.000 radnih mjesta te osigurali opstojnost i prosperitet čitavog Agrokor koncerna. Još jednom pozivam sve one koji mogu pridonijeti da Agrokor nesmetano nastavi s radom, da se sačuvaju radna mjesta i da se omogući daljnji razvoj, da učine sve u svojoj moći da se to i ostvari. Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio, danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”, rekao je Todorić te time konačno razriješio dvojbu hoće li tvrtka svoj put izlaska iz krize pokušati naći upravo uz pomoć ovog zakona za koji se već uobičajio naziv Lex Agrokor.

Na Todorićev istup odmah je reagirala Koordinacija proizvođača i dobavljača. “Potaknuti vijestima o pokretanju postupka aktivacije Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, želimo jasno istaknuti kako tvrtke Koordinacije proizvođača i dobavljača nemaju poslovni odnos s obitelji Todorić, već isključivo s koncernom Agrokor. Proizvođači i dobavljači nemaju s kime razgovarati u koncernu jer Zakonom predviđeni povjerenik još nije stupio na svoju dužnost. Ostajemo otvoreni za razgovore s financijskim institucijama koje kreditiraju poslovanje Agrokora, ali do postizanja konačnog dogovora odluka o obustavi isporuke ostaje na snazi”, ističe se u njihovu priopćenju.

Dobavljači sve nervozniji

Inače, prema slovu zakona, Sud je, kada zaprimi prijedlog, obvezan izvijestiti Vladu i Ministarstvo gospodarstva o podnesenom prijedlogu. U roku od dva radna dana nakon što je Sud obavijesti, a na prijedlog ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, Vlada treba donijeti odluku o izvanrednom povjereniku i to na potvrdu dostaviti Sudu. Sam povjerenik može imati zamjenike koje na prijedlog Vlade potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, koji je i nadležan za provođenje ovog zakona bez obzira u kojem dijelu Hrvatske je sjedište dužnika. U roku od 30 dana od imenovanja on može birati i savjetnika za restrukturiranje te po potrebi revizore i ostale savjetnike. Imenuje se i savjetodavno tijelo od pet članova od kojih je jedan predstavnik radnika, te vjerovničko vijeće sastavljeno od predstavnika vjerovnika.

Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora, koja se sastajala cijelo vrijeme, upozorila je ranije u petak na neodrživost odgađanja, te najavila da će obustaviti isporuku roba, osim svježeg kruha, koja će trajati do dogovora s bankama. “Nastavljamo aktivno pratiti daljnji razvoj situacije kako bismo mogli donositi odluke u interesu 80.000 radnika i kooperanata vezanih uz hrvatske proizvođače i dobavljače”, stoji u njihovom priopćenju.

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostujući na HRT-u rekao je kako je problem to što su mnogi hrvatski proizvođači, prije svega dobavljači Konzuma, ali i ostalih Agrokorovih poduzeća, bili previše izloženi poslovanju koncerna. “Ti su se proizvođači vezali za Agrokor više nego što se to smjelo dogoditi u poslovnom smislu i sada, nažalost, dijele sudbinu nelikvidnosti Agrokora”, istaknuo je Novotny dodavši da kad su u pitanju mali dobavljači i OPG-ovi, oni neće moći opstati bez odgovarajuće zaštite nekog zakonskog okvira ili tima za restrukturiranje. Kad je riječ o bankama, one su pak spremne nastaviti financirati operativno poslovanje Grupe, ali pod uvjetom da financiranje ima status prioriteta po Lex Agrokoru, odnosno da novo kreditno zaduženje ima status najstarije tražbine.

Blokade, sniženi rejting, smjene uprava

Sada postaje nejasna sudbina Antonija Alvareza III. koji je prošli utorak javnosti predstavljen kao glavni direktor za restrukturiranje i koji je sa svojim timom trebao pomoći u stabilizaciji poslovanja koncerna te predložiti plan njegova restrukturiranja. “Situacija je dosta zahtjevna, nema jamstva da ćemo uspjeti. Puno je rizika u samom procesu. A ako izgubim povjerenje vjerovnika, više neću biti ovdje”, istaknuo je Alvarez. A sredinom prošlog tjedna tvrtkama iz Agrokorova koncerna počele su stizati ovrhe jer su dobavljači bili sve nervozniji, a te se ovrhe, ovisno o tvrtki, kreću u rasponu od pet do 380 milijuna kuna. Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog za pokretanje stečaja nad Konzumom koji je podnijela tvrtka Ovum iz Zagreba. Iz Konzuma su poručili da je legitimno pravo vjerovnika da podnese takav zahtjev, no da sam zahtjev ne znači i da će doći do pokretanja stečaja ili da će to utjecati na ciljeve restrukturiranja.

Ali to još uvijek nije sve kad je riječ o lošim vijestima, Naime, rejting agencija Standard&Poor’s snizila je dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Agrokora na CC/C. Rejting je snižen sa B-/B s negativnim izgledima. Agrokoru je kratkoročni kreditni rejting snižen za čak tri stepenice. A promjene se događaju i u upravama vodećih kompanija Agrokorove obitelji. Tako je Nadzorni odbor Mercatora odlučio da novi predsjednik Uprave bude Tomislav Čizmić, dok će dosadašnji predsjednik Uprave Toni Balažič nastaviti svoju karijeru izvan Agrokora. I Nadzorni odbor Konzuma donio je odluku o promjeni Uprave te je predsjednika Uprave Slavka Ledića zamijenio Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta iz Zrenjanina, a taj položaj preuzeo je Vladimir Milović, dosadašnji direktor prodaje i marketinga.

Rizik je na poduzetnicima

Oglasila se i Hrvatska narodna banka koja pak uvjerava javnost da se dužnička kriza Agrokora neće odraziti na stabilnost domaćeg financijskoga sustava jer se strogo provodi ograničenja izloženosti banaka prema jednoj kompaniji.

“Sve su banke financirale klijente koji su koristili kredite za financiranje robe prodane svojim kupcima. Sve su banke ispravno primjenjivale kriterije upravljačke i vlasničke povezanosti, no dio banaka po našem viđenju nije na odgovarajući način primjenjivao kriterije gospodarske povezanosti, odnosno HNB je uspješno poduzimao mjere prema tim bankama u slučajevima gdje je gospodarsku povezanost bilo moguće dokazati. Postoje indicije da su usprkos provedenim mjerama i danim nalozima neke kreditne institucije nalazile načina preuzete rizike prikriti pred regulatorom”, stoji u propćenju HNB-a.

A na prozivke kako je upravo HNB trebao bolje kontrolirati što se događa s mjenicama u poslovanju Agrokora, guverner središnje banke Boris Vujčić odbacio je tvrdnje da je HNB trebao učiniti više u vezi s nadzorom ponovivši da su mjenice odnos dvaju pravnih subjekata poduzetnika, u kojem sami poduzetnici moraju ocjenjivati rizike.

U svakom slučaju ostaje za vidjeti kako će se odvijati primjena i rokovi iz novog zakonskog rješenja donesenog u roku od tri dana te kako će utjecati na sve dionike u idućem razdoblju. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb