e-Privredni

A+ A A-

Za razvoj ekonomskih odnosa ključna je suradnja

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, organizirala je prošloga tjedna predstavljanje i prvo zasjedanje Ron Brown američko-hrvatskog inovacijskog vijeća (The Ron Brown U.S. Croatian Innovation Council). Riječ je o konkretiziranju odluke o proširenju i pronalasku novih načina gospodarske suradnje SAD-a i Hrvatske, donesene u Dubrovniku prošle godine, povodom obilježavanja 20. godišnjice tragičnog rušenja aviona izaslanstva američke trgovinske misije, predvođene tajnikom trgovine SAD-a Ronaldom Brownom.

Zajedničke vrijednosti

“Nastavljamo s naslijeđem Rona Browna jer vjerujemo da je njegova misija vrijedna nastavka. Fokusirat ćemo se na stvari koje su važne u odnosima SAD-a i Hrvatske. Prošle smo godine uspostavili CIRAZ kao potporu razvoju industrijskih kapaciteta što je od iznimne važnosti za hrvatsku ekonomiju. Zato bismo s vama htjeli podijeliti iskustva i znanja kako bismo bili što uspješniji“, naglasio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić, dodavši kako je suradnja ključna za razvoj ekonomskih odnosa. Poručio je kako pri razvoju CIRAZ-a treba što više koristiti američka iskustva jer je to zemlja koja je globalno vodeća u poduzetništvu. “Ovo će nam pokazati gdje i kako pokrenuti kooperaciju jer mi definitivno tražimo bolje povezivanje sa SAD-om”, kazao je Kramarić, ocijenivši kako je povezanost akademskog i poduzetničkog sektora iznimno važna. Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, Julieta Valls Noyes, kazala je kako je ovo tužna obljetnica pogibije Rona Browna, ali i radosna jer se obilježava 25 godina od uspostave službenih diplomatskih odnosa SAD-a i Hrvatske. “Sastanak ovog vijeća je početak proslave stvari koje nas ujedinjuju i zajedničkih vrijednosti na kojima radimo. Poduzetništvo i inovacije su vrlo bitne za rad našeg veleposlanstva u Hrvatskoj, tome smo vrlo predani. Također smo u procesu poticanja ženskog poduzetništva i poduzetničkog okruženja u cjelini”, naglasila je Julieta Valls Noyes poručivši kako je uvjerena u uspjeh ove inicijative.

Predsjednik i dekan Rochester Institutea of Technology Croatia (R.I.T. Croatia) Don Hudspeth je kazao da je dubrovački zet pa je tako i osobno vezan uz Hrvatsku, a ovdje mu se školuju i djeca. “Reforma obrazovanja je nešto u čemu ovo vijeće može pomoći. To je velik pothvat i bit će mukotrpan za provedbu. Obrazovanje se mora više orijentirati prema kritičkom razmišljanju te da djeci škole budu mjesto za kreativnost i rješavanje problema. Sadašnji obrazovni sustav ima svojih prednosti, ali je još uvijek fokusiran na ‘bubanje’ činjenica, nauštrb kritičkog razmišljanja. Tu možemo pomoći kroz rad Vijeća te povezati visoko obrazovanje i industriju”, izjavio je Hudspeth.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, je poručio kako ga posebno veseli što je inicijativa Vijeća stavljena na razvoj inovacija. “Hrvatska je mlada zemlja u srcu Europe i svi se možemo složiti da imamo potencijala, ali slabu organizaciju i manjak samopouzdanja. To želimo popraviti i mislim da o tome možemo puno naučiti od naših američkih gostiju. Previše vremena gubimo pri donošenje važnih odluka i to koči gospodarstvo. Trebamo raditi na sinergiji europskih i američkih prednosti, a ovo vijeće bi u tome moglo puno pomoći”, zaključio je.

SAD - mjesto za hrvatske inovacije

Detaljniju prezentaciju o CIRAZ-u i Američko-hrvatskom inovacijskom vijeću održao je Marko Rajković iz CIRAZ-a. Objasnio kako je to novouspostavljeni sektor kojem su osnovni ciljevi djelovanja pružanje podrške industrijskom razvoju zemlje i jačanju konkurentnosti našeg gospodarstva. Također rade na snaženju pozicije Hrvatske u globalnim lancima vrijednosti, razvoju znanja i vještina poslovnog sektora potrebnih za ostvarivanje ciljeva industrijskog razvoja, internacionalizaciji, promociji i brendiranju gospodarstva te uspostavi učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava.

“Hrvatska zaostaje u izdvajanju sredstava u razvoj i inovacije, što usporava razvoj gospodarstva i otežava globalnu konkurentnost. U zadnje tri godine smo pripremili strategije koje bi trebale pomoći, poput pametnih specijalizacija i razvoja inovacijskih mreža”, rekao je Rajković, napomenuvši da su inovacijski sustavi SAD-a temelj za učenje u svim zemljama svijeta, a ne samo Hrvatskoj. “Definirat ćemo područje zajedničkog interesa sa SAD-om te na osnovu toga početi s razmjenom znanja i uspostavom pionirskih projekata temeljenih na potrebama privatnog sektora. Kako je SAD najveće tržište svijeta, naši inovativni proizvodi bi tamo mogli naći svoje mjesto”, zaključio je Rajković.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vijeća nastavljeni su razgovori između HGK i Veleposlanstva SAD-a, a u raspravu su se uključili i predstavnici američkih institucija za inovacije Kristi Dulu, Gabrielle Buckley i Peggy Parfenoff te predstavnici hrvatskih institucija i akademske zajednice. 

Miro Soldić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb