e-Privredni

A+ A A-

Belje prezentiralo preciznu poljoprivredu

Na ratarskim površinama Belja u Mirkovcu prezentirana je najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji u kojoj se u koriste suvremeni traktori s priključnim strojevima i dronovi. Ovakvu preciznu poljoprivredu u Belju omogućile su značajne investicije u poljoprivrednu mehanizaciju zadnje generacije za sve faze ratarske proizvodnje od sjetve preko prihrane do žetve. 

Belje od prošle godine koristi dva drona za potrebe snimanja svojih ratarskih površina, a ovoga tjedna prezentirano je korištenje novog drona koji je prilagođen za korištenje u poljoprivredi i svojim povećanim dometom omogućuje detaljno snimanje velikih oranica od 100 i više hektara kakvih je u Belju najveći broj. 

Prikupljeni podaci iz drona su prebačeni u suvremeni GIS sustav koji je Belje razvilo za svoje potrebe i u kojem tehnolozi obrađuju podatke i kreiraju karte prihrane koje se prebacuju  u računala satelitski navigiranih traktora  i prema njima se izvodi točna prihrana pšenice. To znači da biljka dobiva potrebnu količinu gnojiva, ni više ni manje od optimuma koji je definiran računalnim programom. Tako Belje štiti okoliš i ostvaruje uštede u primjeni gnojiva, ali ostvaruje i značajne uštede vremena u obilasku oranica i praćenju stanja usjeva. 

„Korištenjem dronova smanjili smo troškove repromaterijala i povećali produktivnost rada te ekološku komponentu ratarske proizvodnje. S obzirom da Belje ima 20.000 hektara oranica u suradnji sa stručnjacima razvijamo dronove većih dometa i šire funkcionalnosti za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Tehnologija brzo ulazi u poljoprivredu i mi pratimo korak kako bismo iskoristili sve mogućnosti za povećanje kvalitete i kvantitete proizvoda“, istaknuo je Davor Bošnjaković, direktor Belja.

Nakon prezentacije na ratarskim površinama Belja, u prostorima Agro Akademije predstavljen je širi koncept precizne gnojidbe s konkretnim primjerima korištenja računalnog sustava razvijenog za potrebe precizne poljoprivrede. 

„Precizna poljoprivreda je dovela do značajnog povećanja prinosa kroz ujednačenost usjeva i primjenu optimalne tehnologije prema svakoj biljci. Belje je započelo preciznu poljoprivredu prije sedam godina, a korištenje dronova za nas predstavlja kvalitativni iskorak koji nam omogućuje da svoje poslove realiziramo točnije i brže. Riječ je o suvremenoj poljoprivredi novog doba jer nam prikupljanje podataka koje ne vidimo sa zemlje daje mogućnost ranog detektiranja bilo kojeg problema na usjevima i pravovremenu reakciju. Danas dronove koristimo za vizualno praćenje stanja usjeva, rano otkrivanje bolesti i štetnika te prikupljamo i brojne informacije koje su nevidljive ljudskom oku kao što je NDVI-bujnost biomase. U budućnosti planiramo proširiti set senzora u cilju učinkovitog korištenja sustava navodnjavanja, odvodnje i sustava zaštite bilja, a već ove godine koncept precizne poljoprivrede proširujemo sjetvom kukuruza u varijabilnoj količini biljaka po jedinici površine“, rekao je Krešimir Grgić, direktor PC Ratarstva u Belju.

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb