e-Privredni

A+ A A-

Borovu treba strateški partner

Vlada je na svojoj prošlotjednoj sjednici donijela odluku kojom je izvan snage stavila Odluku o načinu raspolaganja dionicama društva Borovo, iz rujna 2015. godine, što bi trebalo omogućiti ovoj tvrtki da započne s pronalaženjem strateškog partnera. Podsjetimo, odlukom iz rujna 2015. godine Centar za restrukturiranje i prodaju bio je ovlašten da bivšim i sadašnjim radnicima, uz popust, ponudi na prodaju 50 posto dionica Borova koje su u vlasništvu države.

“To bi značilo djelomičnu privatizaciju Borova, koja bi se provodila temeljem Zakona o privatizaciji koji se više ne primjenjuje. Izmijenjena vlasnička struktura otežala bi i mogućnost pronalaska strateškog partnera koji bi bio voljan preuzeti tu tvrtku u cijelosti, uložiti svježi kapital, osigurati uspostavu dugoročne održivosti poslovanja društva i zadržati radna mjesta”, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić dodavši kako je pronalaženje strateškog partnera za Borovo nužno kako bi se stabilizirala proizvodnja i stvorili uvjeti za razvoj poslovanja. U Vladi su istaknuli kako Borovo dugi niz godina bilježi negativne financijske rezultate. Uz to, zbog nedostatka sredstava Borovo nije bilo, niti je u mogućnosti redovito otplaćivati svoje obveze iz predstečajne nagodbe pa se učestalo događaju kratkotrajne blokade računa. Borovo je 2015. i 2016. godine poslovalo s gubitkom od po 18 milijuna kuna. Ukupne obveze vukovarskog proizvođača obuće u 2016. su iznosile 127 milijuna kuna, a do kraja lipnja ove godine Borovu dospijeva na naplatu 127,5 milijuna kuna, dok očekivani priljev iznosi tek 62,6 milijuna kuna.

HAC i HC ulažu 2,4 milijarde kuna

Vlada je dala suglasnosti Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama na planove građenja i održavanja državnih cesta i autocesta u ovoj godini, a koji predviđaju ulaganja veća od 2,4 milijarde kuna.

“Plan Hrvatskih cesta za ovu godinu predviđa ukupna ulaganja u izgradnju i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna, od čega za građenje cesta 791 milijun kuna”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je najavio početak radova na projektu cestovnog povezivanja južne Dalmacije, koji obuhvaća i Pelješki most, ali i nastavak radova na projektu povezivanja kopna i otoka Čiova. Plan Hrvatskih autocesta predviđa radove u vrijednosti većoj od 680 milijuna kuna, a glavnina će se radova izvoditi na autocestama A3 i A5. Plan, uz ostalo, predviđa i nadogradnju odnosno modernizaciju postojećih sustava naplate cestarine.

Tri strateška cilja regionalnog razvoja

Vlada je prihvatila i Strategiju regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine kojom su definirana tri strateška cilja politike regionalnog razvoja, a to su povećanje kvalitete života poticanjem održivog teritorijalnoga razvoja, povećanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva i zaposlenosti kojim se podržava razvoj regionalnog i lokalnoga gospodarstva, i to unapređenjem gospodarske infrastrukture, stvaranjem poticajnog poslovnog okruženja te jačanjem ljudskih potencijala i poticanjem obrazovanja povezanog s potrebama gospodarstva na regionalnoj i lokalnoj razini, te sustavno upravljanje regionalnim razvojem. “Riječ je o strateškom dokumentu koji se pripremao dugo, u proteklih godinu i pol dana, ažurirao se s nizom drugih relevantnih dokumenta koje je Vlada donijela, te su se konzultirali svi relevantni sudionici na lokalnoj razini”, istaknuo je premijer Andrej Plenković, koji smatra kako će Strategija poslužiti kao podloga za razvoj strategija na razini županija. 

 Premijer Andrej Plenković Korištenje Ubera protivno je važećim propisima

Premijer Andrej Plenković na samom početku prošlotjedne sjednice Vlade osvrnuo se i na prosvjed taksista zbog Ubera. Premijer je istaknuo da je Vlada konstatirala da je korištenje prijevoza putem te aplikacije protivno važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj. “Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano je provodilo inspekcijski nazor, do sada je provelo više od 170 inspekcijskih nadzora nad vozačima i nad vozilima koji nemaju odgovarajuću licenciju sukladno hrvatskim propisima. Izrečene su novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, 11 vozila je zaplijenjeno, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda”, rekao je premijer Plenković te istaknuo kako će nadležne institucije predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije uredilo to pitanje.

Ilijana Grgić

Hitovi: 163

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb