e-Privredni

A+ A A-

Prijenos vlasništva - veliki izazov za hrvatske poduzetnike

Sve priče o aktualnim problemima hrvatskog gospodarstva zbog izostanka sustavnih rješenja u gotovo svim oblicima djelatnosti zasigurno ne bi stali u jedan broj Privrednog vjesnika. Kada bi tome pridodali i obrazloženje o nužnosti sustavnih reformi (kakve se uglavnom nisu niti osmislile, a kamoli provele od kada je neovisne Hrvatske), trebalo bi nam još jedno posebno izdanje.

U moru takvih neriješenih pitanja, sve se više javlja još jedno, a to je pitanje prijenosa poslovanja, odnosno business transfera. Kritična faza u razvoju obiteljskih, ali i drugih malih i srednjih poduzeća je upravo prijenos poslovanja (vlasništva i upravljanja). U dokumentima Europske unije koji govore o značaju problematike biznis transfera malih i srednjih poduzeća ukazuje se na 450.000 poduzeća s oko dva milijuna zaposlenih koja svake godine u EU prolaze proces prijenosa poslovanja, a procjenjuje da se u oko 150.000 tih poduzeća problemu prijenosa poslovanja ne pristupa na adekvatan način čime se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta.

Tim problemom, koji će se uskoro ozbiljno osjetiti i u hrvatskom društvu, u Hrvatskoj se sustavno bavi CEPOR - Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, i to od 2009. godine od kada kao partner sudjeluje u organizaciji konferencija o obiteljskim poduzećima. Dugogodišnje praćenje razvoja obiteljskog poduzetništva ukazuje na značajne razlike u okruženju, važnosti te raspoloživosti istraživanja i specifičnih politika te programa usmjerenih na obiteljska poduzeća u razvijenim zemljama u odnosu na Hrvatsku.

Prvi put u Hrvatskoj

U cilju osvještavanja o značaju problema biznis transfera, CEPOR je u 2015. godini proveo istraživanje Business Transfer Barometar kojim se omogućilo identifikaciju značaja ovog problema u Hrvatskoj. To više što će problematika biznis transfera u Hrvatskoj u razdoblju koje dolazi biti sve aktualnija. Za hrvatski poduzetnički svijet to je potpuna novost budući da se prvi put događa u Hrvatskoj.

Na temelju provedenog istraživanja utvrđeno je da udio poduzeća čiji vlasnici pripadaju generaciji 55+ u ukupnom broju poduzeća u Hrvatskoj iznosi 31 posto, da ta poduzeća imaju udio od 16,1 posto u ukupnom broju zaposlenih u pravnim subjektima, te udio od 18,9 posto u ukupnom prihodu koji ostvaruju poslovni subjekti u Hrvatskoj. Konkretno, poduzetnici stariji od 55 godina ozbiljno trebaju početi planirati prijenos poslovanja. Među tim su poduzetnicima vlasnici oko 17.000 malih i srednjih poduzeća osnovanih devedesetih godina prošlog stoljeća. Većina tih poduzeća uspješno posluje te trenutačno zapošljava čak 180.000 ljudi. Kada bi neminovni biološki odlazak te generacije poduzetnika rezultirao zatvaranjem poslovanja, bio bi to ogroman udarac svakom, a pogotovo hrvatskom gospodarstvu. O tome koliki je to broj ljudi koji u relativno kratkom vremenu mogu ostati bez zaposlenja, slikovito valja reći kako je to kao da više od četiri Agrokora u Hrvatskoj stave ključ u bravu! 

 

Kakvi su modeli prijenosa?

- Prijenos poslovanja na članove obitelji

- Prijenos upravljačke funkcije na profesionalnog menadžera koji može biti osoba koja je “izrasla” u poduzeću ili osoba izvan poduzeća

- Prodaja poduzeća zaposlenicima – ima primjera vlasnika poduzeća koji počinju uključivati zaposlenike u vlasničku strukturu poduzeća i tu vide svoju izlaznu strategiju

- Prodaja poduzeća fizičkoj osobi koja na taj način ulazi u poduzetnički pothvat, za razliku od započinjanja poduzetničkog pothvata iz početka

- Prodaja drugom poduzeću, npr. nekom iz iste industrije koje na taj način širi poslovanje kroz vertikalnu ili horizontalnu integraciju, nekom poduzeću iz inozemstva koje na taj način ulazi na hrvatsko tržište

- Dobrovoljna likvidacija

Ma ima vremena...

Rezultati istraživanja pokazuju kako će problem prijenosa poslovanja u Hrvatskoj u budućnosti biti dodatno naglašen zbog značajnog broja transfera koji će se dogoditi u poduzećima koja su osnivana 1990-ih godina, i za čije vlasnike se, s obzirom na godine starosti, očekuje povlačenje iz biznisa.

Preduvjet za razmišljanje o budućnosti poduzeća i procesu prijenosa poslovanja je osviještenost vlasnika o neminovnosti promjene njihove uloge u upravljačkoj i vlasničkoj funkciji poduzeća. Prema rezultatima Barometra, 32 posto vlasnika poduzeća starijih od 55 godina ne smatra da će se njihova uloga u poduzeću promijeniti u dužem vremenskom roku – više od 10 godina (osam posto), dok ih 24 posto uopće ne razmišlja o promjeni uloga u poduzeću.

Svetozar Sarkanjac

Hitovi: 89

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb