Tijekom 11 mjeseci 2018. dobit Agrokora 1,72 milijarde kuna

11. siječnja 2019.

Foto: Agrokor

Ukupna operativna dobit Agrokor grupe u prošlogodišnjih 11 mjeseci dosegnula je 1,72 milijarde kuna, uz prihode od 21,5 milijardi kuna, pokazuje to redovito mjesečno izvješće koje potpisuje Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora. U tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda - operativna je dobit za 2,5 posto ili 46 milijuna kuna niža od plana, dok su ostvareni prihodi manji za 6,3 posto ili za 1,45 milijardi kuna. Najveću operativnu dobit, više od 1,1 milijarde kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta Prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 420,7 milijuna kuna EBITDA-e, nositelj operativne dobiti Maloprodaje.

Grupa Maloprodaja i veleprodaja u prvih je 11 mjeseci 2018. ostvarila prihode veće od 12 milijardi kuna što je gotovo 800 milijuna manje od planiranih, dok je EBITDA bila 398,6 milijuna kuna, odnosno za 4,7 posto ili 17,8 milijuna kuna više od plana.

Tisak je tijekom 11 mjeseci lani, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,8 milijardi kuna te EBITDA-u od 14,6 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 1,03 milijarde kuna i negativnu EBITDA-u od 16,5 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 1,2 milijarde kuna i negativnu EBITDA-u od 20,2 milijuna kuna.

Grupa Prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, ostvarila je u 11 mjeseci lani operativnu dobit od 1,14 milijardi kuna, što je za 68 milijuna više od planiranoga, uz prihode od 7,37 milijardi kuna ili 326 milijuna kuna manje. U toj grupi najveće prihode u lanjskih 11 mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 1,59 milijardi kuna, uz EBITDA-u od 148,1 milijun kuna. Prema prihodu od 1,2 milijarde kuna slijedi Jamnica koja je ostvarila operativnu dobit od 292,4 milijuna kuna, dok je Ledo imao prihod od 1,05 milijardi kuna i EBITDA-u od 209,5 milijuna kuna.

Prema podacima iz izvješća, tri tvrtke iz poslovne grupe Poljoprivreda u 11 mjeseci ostvarile su prihod veći od dvije milijarde kuna, što je oko 360 milijuna kuna manje od plana, dok je operativna dobit iznosila 172,3 milijuna kuna, a planom je bilo predviđeno ostvariti više od 303 milijuna kuna. U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo Belje, 1,17 milijardi kuna, dok mu je operativna dobit bila gotovo 139 milijuna kuna.

“Poslovna grupa Poljoprivreda za mjesec studeni i dalje bilježi pad prihoda u odnosu na plan uslijed nastavka trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te pada cijena polutvrdog sira. Povećanjem drugih aktivnosti, optimizacijom i kontrolom troškova  uspješno je smanjen utjecaj pada cijena na poslovne prihode, ali je i dalje prisutan pad operativne dobiti u odnosu na plan“,  stoji u objašnjenju koje potpisuje Peruško.

Nova imena nakon implementacije

Kao dio opsežnih priprema procesa implementacije, s posljednjim danom 2018. godine, sva buduća zrcalna društva Grupe Agrokor koja su do sada bila registrirana kao tvrtke pod generičkim imenima, s provedbom na Trgovačkom sudu u Zagrebu i službeno su dobila nova imena, koja se sastoje od starog imena i dodatka plus. Tako će Konzum po završetku implementacije poslovati pod imenom Konzum plus, Jamnica pod imenom Jamnica plus, Zvijezda kao Zvijezda plus, Ledo kao Ledo plus itd.

“Staro ime je u nazivima novih tvrtki zadržano radi očuvanja vrijednosti snažnih brendova kompanija, koje će i nakon implementacije nagodbe nastaviti nastupati na tržištu pod sadašnjim brendovima. U prijelaznoj fazi sjedišta svih novih društava bit će u Zagrebu, a po implementaciji nagodbe bit će vraćena u gradove u Hrvatskoj u kojima su sada”, ističe Peruško u izvješću.  Za razliku od zrcalnih društava, krovna kompanija Agrokor do kraja siječnja dobit će potpuno novo ime, odnosno neće se više upotrebljavati ime Agrokor.

Troškovi izvanredne uprave

Prema podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanju Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. travnja 2017. do kraja studenoga prošle godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose nešto više od 1,3 milijarde kuna, od čega se 745,4 milijuna kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za restrukturiranje. Operativni troškovi za studeni prošle godine iznosili su ukupno 19,4 milijuna kuna, od čega su troškovi pravnih savjetnika bili 5,6 milijuna kuna, a za restrukturiranje 13,8 milijuna kuna.

I.G/P.hr