Teškoj šminki nema mjesta na poslu

1. veljače 2019.

Šminkanje za posao može se odraditi za desetak minuta. Ključno je izabrati proizvode koji se jednostavno i brzo nanose, koji su postojani i ne zahtijevaju stalne popravke, kaže vizažistica Katarina Ramić

Foto: Privatni album Katarine Ramić

Svaka žena barem je jednom bila u dvojbi kako izabrati dobar i klasični make-up, koje joj boje pristaju, odgovara li određena boja ruža ili sjenila isplaniranom outfitu, kako izgledati našminkano, a opet odmjereno i decentno. Za prave savjete treba se obratiti profesionalcima, a mi smo se obratili Katarini Ramić, profesionalnoj vizažistici.

Katarina je diplomirala novinarstvo i 12 godina radila u struci, a nakon toga odučila se za veliki zaokret u svojoj karijeri. Ljubav prema šminkanju 2012. odvela ju je k vizažistici Mariji Butković na profesionalnu edukaciju. U njenom studiju radila je četiri godine, a potom je krenula u samostalne vizažističke vode.

"Šminkom sam bila okružena od najranijeg djetinjstva. Kao mala curica svakodnevno sam gledala mamu kako se šminka, igrala se njenim proizvodima i satima proučavala kutijice prepune svjetlucavih proizvoda. I danas je tako! Osjećaj koji u meni izaziva svaki novokupljeni proizvod je neprocjenjiv", kaže Katarina Ramić ističući da bez obzira na to što voli svoj novinarski poziv, profesionalno šminkanje je ipak ono čime se oduvijek željela baviti.

Katarina Ramić pri nanošenju maku-upa

Pravilno odabran make-up je samo jedan od segmenata koji pridonosi profesionalnom izgledu poslovne žene. Kad je riječ o šminkanju, treba imati na umu da poslovno okruženje zahtijeva poštivanje određenih pravila. To znači da glamuroznom make-upu nije mjesto na radnom mjestu. On je rezerviran za izlazak, a ne za poslovni sastanak.

"Iako svaka žena ima pravo našminkati se onako kako ona želi, u poslovnom okruženju se ipak ne preporučuje teški make-up, tamna sjenila, intenzivna rumenila i kričavi ruževi za usne, šljokice, gliteri, umjetne trepavice namazane brojnim slojevima maskare, debelo iscrtan tuš za oči, prenaglašene obrve. Šminkanje za posao se može odraditi za desetak minuta. Ključno je izabrati proizvode koji se jednostavno i brzo nanose, koji su postojani i ne zahtijevaju stalne popravke", kaže Katarina Ramić.

"Poslovna žena jednostavno ne može bez kompaktnog pudera za brzinski popravak tijekom dana, korektora za prikrivanje podočnjaka, vodootporne maskare, rumenila i ruža za usne. To su osnovni proizvodi koji ženi moraju biti nadohvat ruke", kaže Katarina podsjećajući kako prije svega treba voditi računa o njezi kože.

Njegovana i lijepa koža je imperativ

"Nema tog make-upa koji će izgledati dobro na loše održavanoj koži. Ako nemate problematično lice i ako ne volite pudere, predlažem nanošenje BB kreme. Riječ je o 'hibridu' kreme za njegu lica i lagane make-up podloge. Jednostavno se i brzo nanosi prstima, spužvicom ili četkicom. Nakon toga dolazi korektor koji će prekriti podočnjake i ostale nepravilnosti na koži. Ako imate mješovitu ili masnu kožu, na problematična područja nanesite puder u kamenu ili prahu koji će ukloniti neželjeni sjaj lica. A ako pak imate problematičnu kožu i ne možete zamisliti dan bez pudera, izaberite onaj koji će hidratizirati, ali pritom ipak prikriti nedostatke", savjetuje vizažistica. Poslovni domjenci, važni poslovni sastanci, javni nastupi ili poslovno fotografiranje samo su neke od prigoda zbog kojih se poslovne žene odlučuju za profesionalno šminkanje.

"Jedan od zahtjeva svake žene koja dođe na šminkanje jest da šminka bude postojana. A to im mi, profesionalni vizažisti, možemo omogućiti", zaključuje Katarina Ramić.

Katarinini savjeti zlata vrijedni

Katarina Ramić na fotografiji

Oči: Ako volite sjenila, predlažem neutralne nijanse od najsvjetlijih smeđih ili sivih do srednje tamnih. Trenutačno su iznimno popularna postojana kremasta sjenila koja se jednostavno i brzo nanose, a ne razmazuju se tijekom dana. Ako niste vješti u nanošenju tuša za oči, radije ga izbjegavajte jer ćete nepotrebno gubiti vrijeme. Između trepavica radije nanesite tamnosmeđu olovku. Sve zaključite vodootpornom maskarom koja se neće razmazivati.

Rumenilo: Zahvaljujući pravilno odabranoj nijansi rumenila u času možete izgledati odmornije i svježije. Predlažem nijanse koje će koži dati toplinu. Iako bi bilo poželjno uskladiti boju tena s nijansom rumenila, topli ružičasti ili koraljni tonovi nepogrešiv su izbor.

Obrve: Obrve daju oblik našem licu, stoga je njihovo pravilno održavanje izuzetno važno. Ako imate prirodno lijepe i guste obrve, dovoljno ih je počešljati i lagano učvrstiti prozirnim gelom za obrve. Ako su tanke i svijetle, lagano ih iscrtajte olovkom koja je jednu nijansu tamnija od prirodne boje vaših obrva.

Usne: Ako želite zadržati u potpunosti prirodan izgled usana, nanesite sjajilo - prozirno ili u nekoj decentnoj boji. Ako volite vizualno povećati usne, njihov rub iscrtajte olovkom u boji usana kako bi bio neprimjetan. Nakon toga nanesite sjajilo. Ako pak više volite ruževe, izaberite one dugotrajne koje nećete morati svako malo popravljati i koji neće ostaviti trag na čaši.

Ilijana Grgić