Vrsna Chocolates: Ružičasta čokoladna priča

13. ožujka 2019.

Foto: Vrsna Chocolates

Mnogi joj tepaju da je jedina prava ambrozija, hranom bogova smatrale su je drevne Maje, dok je većina nas smatra pravim hedonističkim užitkom. Naravno, riječ je o  čokoladi. Na tržište ova delikatesa dolazi u obliku pločica, tabli, pralina, a varijacije su od jako tamne čokolade s vrlo malo ili bez imalo šećera do mliječne čokolade. Kad je riječ o dodatcima, samo je nebo granica jer je poznato kako se rado sljubljuje s mnogim namirnicama. A mašti na volju dali su si u sesvetskom pogonu gdje nastaje jedinstveni čokoladni brend Vrsna Chocolates, koji u sebi sjedinjuje vrhunske sirovine s jedinstvenim domaćim recepturama.

Njihove čokolade polako ali sigurno završavaju na stolovima ljubitelja delikatesa diljem svijeta, a među prvima u Hrvatskoj počeli su proizvoditi ružičastu čokoladu.

"Naš je cilj stopiti svjetsku priču čokolade s domaćom, odnosno pričom domaćih sastojaka, te tako dobiti posebnu čokoladu. Čokolada koju ovdje stvaramo ručni je proizvod koji objedinjuje najbolju belgijsku i švicarsku kvalitetu, uz jedinstveni dodatak domaćih sastojaka, poput lavande, lješnjaka ili meda koje nabavljamo od domaćih OPG-ova",  kaže nam Fran Reizl, voditelj proizvodnje i kreativni direktor u tvrtki Vrsna, koji nam otkriva kako su s proizvodnjom čokolade započeli prije godinu i pol dana. Specifični su i po tome što tržištu mogu ponudti više od 30 čokoladnih tabli te brojne praline, a zbog toga postaju sve zanimljiviji i drugim tvrtkama koje žele imati jedinstveni poslovni poklon.

"Čokoladom se možete vrlo kreativno igrati i stvarati. Izlazimo ususret tvrtkama koje nam dolaze tražeći nešto posebno za svoj imidž, bilo da je riječ o čokoladi s njihovim logom ili pralinama s njihovim bojama. Zaista raspolažemo širokom paletom ponude, od  sirovine do finalnih proizvoda. Trudimo se biti na raspolaganju i to se prepoznaje", otkriva nam Fran te navodi kako je važno prepoznati potrebe kupaca i prilagoditi se njihovim željama i potrebama. 

Isto tako, svojim čokoladama predstavljaju Hrvatsku u različitim segmentima njezina identiteta. Na prepoznatljiv način izrađuju čokolade kojima su teme hrvatski gradovi, zanimljiva je njihova čokolada Dalmatiner ili pak čokoladna fantazija Mirakul.

Ipak, za sada za sebe mogu reći kako jedini u Hrvatskoj imaju jedinstvenu ruby čokoladu koja nastaje od istoimene vrste zrna kakaa. Specifična boja dobivena je posebnim postupkom procesuiranja zrna, bez dodavanja umjetnih okusa i boje. Kad je probate, osjećate sitan trag bobičastog voća i posebnu glatkoću kakva se ne osjeća kod ostalih vrsta čokolade.

"To je posebna čokolada upravo zbog svoje ružičaste boje, a potpuno je prirodna, bez bojila i umjetnih sastojaka. Posebnim postupkom odvajanja kakao-sjemenki te specifičnom fermentacijom čuva se prirodna boja kakaa. Nama je to bilo vrlo atraktivno, smatrali smo to novim korakom u viziji svoje pozicije na tržištu kao tvrtke koja doista prati svjetske trendove", kaže Fran te ističe da su proizvodnjom ove inovativne ružičaste čokoladne table opravdali svoje ime 'vrsna čokolada'.

U njihovom pogonu u Sesvetama, gdje nastaje čokoladna bajka, za sada radi njih šestero, no cilj je u doglednoj budućnosti doći do deset zaposlenih, a kad je riječ o novim proizvodima, smišljaju se nove recepture upakirane u još jednu tradicionalnu a opet novu hrvatsku priču. Otkrit ćemo vam samo to da je riječ o pralini koja će u sebi imati pravu gornjogradsku zagrebačku čaroliju. 

Ilijana Grgić