Nova komunikacijska platforma Zagrebačke burze

29. studenoga 2018.

Na Zagrebačkoj burzi iduće godine očekuju se nova uvrštenja kompanija na uređenom tržištu

Foto: Shuterstock

Hrvatsko gospodarstvo u sljedećoj godini može očekivati rast, no i dalje će se suočavati s neadekvatnim rješavanjem nekih od ključnih problema koji ograničavaju veće stope rasta, ističe predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u premijernom izdanju kolumne objavljene na novoj komunikacijskoj platformi burze - Burzinom briefu.

„Među njima valja izdvojiti nemogućnost turističkog sektora u cjelini da odgovori na izazove povećane potražnje, posebno u razvoju infrastrukture. Dok velika hotelska poduzeća pametnim planiranjem infrastrukture i ulaganjem u ljude ostvaruju dobre stope rasta , lokalne samouprave nemaju odgovor na povećan priljev gostiju. Nadalje, tržište rada pogođeno je velikim odljevom radnika svih kvalifikacija, a potrebe za uvozom radne snage i njihovom integracijom nisu institucionalno prepoznate. Na kraju, tu je i potencijal za poticanje rasta kompanija koji još postoji u mirovinskim fondovima i koji, barem u minimalnom dijelu, treba iskoristiti za ulaganje u nove kompanije i tehnologije s velikim potencijalom rasta na startup sceni i u malim i srednjim poduzećima“, stoji u kolumni.

Na Zagrebačkoj burzi iduće godine očekuju se nova uvrštenja kompanija na uređenom tržištu (trgovinski segment kojim upravlja ZSE), kao i onih na Progress tržištu (trgovinska platforma burze za mala i srednja poduzećima).
Zatim, daljnje sinergije u radu s Ljubljanskom burzom te intenziviranje rada Funderbeam SEE-a, platforme temeljene na blockchain tehnologiji, koja je hrvatskim kompanijama do sada omogućila prikupljanje gotovo 2,5 milijuna eura u pet kampanja, kao i daljnji razvoj regionalne trgovinske platforme SEE Link.

Uz to, burza radi na daljnjem razvoju specijalizirane APA usluge i LEI servisa te korporativnih usluga, kao i na podizanju razine transparentnosti kao jednog od osnovnih alata učinkovitog tržišta kapitala, kroz projekt revizije Kodeksa korporativnog upravljanja.

O Burzinom briefu Ivana Gažić rekla je kako je riječ o mjestu na kojem će se govoriti o ključnim temama za gospodarstvo Hrvatske i regije, ali i o važnim globalnim trendovima i tehnološkim inovacijama koje će oblikovati tržište kapitala te utjecati na širi društveni kontekst. Nekad će to biti teme koje su usko burzovne, no vrlo često bit će to i one koje se dotiču državnog proračuna, porezne i socijalne, mirovinske, te kulturne politike i obrazovanja.
Na platformi ćemo okupljati stručnjake iz različitih područja, ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemalja, kako bismo projekt učinili što relevantnijim i aktualnijim te time pridonijeli adresiranju nekih važnih, a nerijetko zanemarenih tema, izjavila je Ivana Gažić povodom predstavljanja Briefa.

Uz Ivanu Gažić, autori čije su kolumne objavljene na Burzinom briefu su Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama, koji je s burzom osnovao uspješnu equity crowdfunding i trgovinsku platformu za kompanije iz regije ‒ Funderbeam SEE; kao i glavni ekonomist Splitske banke OTP Group Zdeslav Šantić.

Boris Odorčić