Nenad Bakić među 100 europskih digitalnih prvaka

22. studenoga 2018.

U kategoriji utjecajnih pojedinaca s popisa 100 digitalnih prvaka Europe koji objavljuje poslovni časopis Financial Times našao se hrvatski poduzetnik i investitor Nenad Bakić. Riječ je o kategoriji u kojoj se nalaze osobe koje kao vođe ili influenceri promiču digitalnu transformaciju u Europi, bez obzira čine li to iza kulisa ili pak pred javnošću. Taj matematičar koji je postao poduzetnikom, objavio je Financial Times, nastoji izmijeniti način na koji se računalstvo i tehnologija uče u hrvatskim školama.

Bakić je sa suprugom Rujanom pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojem vode Croatian Makers - najveći izvankurikularni STEM program u EU s aktivnostima iz robotike, automatike, programiranja i tehnologije za djecu ponajviše osnovnoškolskog uzrasta. Osim ove, još su četiri područja u koje Financial Times svrstava one ljude i kompanije koje smatra digitalnim prvacima. To su korporativne digitalne transformacije, nove tehnologije i poslovni modeli, kategorija tehnološkog treninga i, na kraju, korištenje tehnologija u društvenim izazovima.

Važno je naglasiti kako se u kategoriji kompanija koje se bave novim tehnologijama našla i hrvatska tvrtka Rimac Automobili. Inače, Nenadu Bakiću je Hrvatska gospodarska komora ove godine dodijelila Zlatnu kunu zbog promocije gospodarstva. Više o Nenadu Bakiću i STEM programu pročitajete u intervjuu u novom Privrednom.

Boris Odorčić