HC traži izvođača za izgradnju stonske obilaznice

4. prosinca 2018.

Foto: Shutterstock

Hrvatske ceste (HC) početkom ovoga tjedna raspisale su javno nadmetanje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu, odnosno stonske obilaznice, procijenivši vrijednost tog posla na 449,16 milijuna kuna.

Javno nadmetanje raspisano je za izgradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže - Prapratno i Prapratno-Doli, a rok za podnošenje ponuda je 21. siječnja iduće godine do podneva. Ukupna dužina pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu se odnosi 18 kilometara. Natječaj za gradnju 12 kilometara duge dionice Duboka-Sparagovići, objavljen je u ožujku, ponude su otvorene u lipnju, a Hrvatske ceste trebaju donijeti odluku o izvođaču.

Inače, Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston. Vlada je nedavno HC-u dodijelila koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra radi gradnje i korištenja tog mosta, na državnoj cesti dionice Sparagovići - Doli u općini Ston.

Hina