Francuzi osvajaju nebo iznad Londona: kupili drugu najveću britansku zračnu luku

27. prosinca 2018.

Foto: Shutterstock

Francuski operater zračnih luka Vinci Airports objavio je u četvrtak da je postigao dogovor o kupnji većinskog udjela u londonskoj zračnoj luci Gatwick, drugoj po veličini u Velikoj Britaniji, za 2,9 milijardi funti (3,22 milijarde eura).

Iz Vincija su priopćili kako će do sredine iduće godine postati vlasnici 50,01-postotnoj udjela u Gatwicku, koji sa 45,7 milijuna putnika u ovoj godini zauzima osmo mjesto na ljestvici najprometnijih zračnih luka u Europi.

Ostalih 49,99 posto zadržat će sadašnji vlasnici Global Infrastructure Partners.

„Transakcija predstavlja rijetku priliku za kupnju zračne luke takve veličine i kvalitete i izvrsno se uklapa u dugoročni investicijski horizont Vinci Concessionsa”, stoji u priopćenju tvrtke.

Gatwick „ima pistu s najvećim prometom u svijetu - u 2017. godini zabilježili su svjetski rekord od 950 letova u jednom danu. Zračna luka konstantno razvija inovacije u svim dijelovima poslovanja (poput samostalne putničke prijave prtljage, sustava čekanja u zračnim lukama, parkirni proizvoda) i postiže vrlo visoku razinu poslovne učinkovitosti”, navodi se u priopćenju.

„Cjelokupna mreža Vinci Airportsa imat će koristi od vrhunskog upravljanja i poslovanja u Gatwick Airportu, koje im je omogućilo snažan i stabilan rast u okruženju obilježenom brojnim ograničenjima”, naglasio je šef Vinci Airportsa Nicolas Notebaert.

Nakon akvizicije Vinci Airports kontrolirat će 46 zračnih luka u 12 zemalja s ukupnim prometom od 228 milijuna putnika godišnje. Nedavno su kupili zračne luke u Brazilu, Japanu i Srbiji.

Hina/AFP