Austrija najavljuje uvođenje digitalnog poreza

31. prosinca 2018.

Foto: Shutterstock

Austrija je najavila uvođenje poreza tehnološkim kompanijama nakon neuspjelog pokušaja na razini Europske unije da posreduje u dogovoru o oporezivanju tehnoloških divova poput Amazona i Facebooka.

Austrijski šestomjesečni mandat rotirajućeg predsjedavanja EU-om završava u utorak kada dirigentsku palicu preuzima Rumunjska.

Ministri financija EU-a nisu uspjeli u prosincu postići dogovor o oporezivanju digitalnih prihoda unatoč francusko-njemačkom planu da pred sam sastanak osiguraju podršku inicijativi.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici izjavio je nakon sastanka da se od plana oporezivanja na razini EU-a nije odustalo.

„Dodatno uz europski plan... mi ćemo napraviti korak na nacionalnoj razini - uvest ćemo digitalni porez u Austriji", kazao je u subotu kancelar Sebastian Kurz.

"Cilj je jasan - oporezivati kompanije koje ostvaruju veliku zaradu na Internetu a gotovo i ne plaćaju porez – poput Facebooka i Amazona”, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz bez dodatnih pojašnjenja.

Austrijski ministar financija Hartwig Loeger priprema prijedlog koji će biti dio porezne reforme u sljedećoj godini, stoji u priopćenju.

Pojedinosti digitalnog poreza bit će objavljenje na sjednici vlade 10. i 11. siječnja.

Hina